Μαθηματα Arduino – Εισαγωγή στο Arduino

 

Σε αυτήν την ενότητα θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα πάνω στην πλατφόρμα Arduino.
To Arduino είναι ένας μικροελεγκτής ο οποίος περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) ATmega της εταιρίας Atmel, το chip αυτό είναι «υπολογιστής» που αποτελείται από CPU, RAM, Flash Memory, εισόδους και εξόδους όπου αντιδρούν ανάλογα τον προγραμματισμό που κάνουμε και φορτώνουμε στο chip με την βοήθεια του υπολογιστή μας.

Το Arduino ξεκίνησε το 2005 στο Ινστιτούτο Διαδραστικής Σχεδίασης (Interaction Design Institute Ivrea(I.D.I.I.) ) στην πόλη της Ιβρέα( κωμόπολη της επαρχίας Τορίνο στην βορειοδυτική Ιταλία). Όταν ο καθηγητής Massimo Banzi έψαχνε τρόπους να διευκολύνει τους φοιτητές του τμήματος του να δουλέψουν με την τεχνολογία. Μαζί με τον David Cuartielles, μηχανικό από το πανεπιστήμιο του Malmö της Σουηδίας συζήτησαν το πρόβλημα, και αποφασίσανε να φτιάξουν έναν μικροελεγκτή όπου οι σχεδιαστές θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στην δουλειά τους.

Πώς μπορούμε να προγραμματίσουμε το Arduino ;

Μέσω του περιβάλλοντος ανάπτυξης  του το Arduino IDE. Το Arduino χρησιμοποιεί την γλώσσα Wiring, η οποία είναι μια παραλλαγή της γλώσσας C/C++ και είναι αρκετά εύκολη στην σύνταξη της. Όλες οι  βιβλιοθήκες της Wiring ειναι υλοποιημένες σε C++. Η Wiring διατίθεται σε πλατφόρμα Windows, MAC, και Linux.

Το υλικό μέρος μιας πλακέτας Arduino αποτελείται απο έναν μικροελεγκτή ATMEL AVR, έναν κρυσταλλικό ταλαντωτή που ειναι χρονισμένος στα 16MHz, έναν σταθεροποιητή τάσης στα 5V, αναλογικές και ψηφιακές εισόδους/εξόδους (Ε/Ε), μια θύρα USB για την σύνδεση με τον υπολογιστή για τον προγραμματισμό του, και δίαφορα άλλα εξαρτήματα τα οποία θα τα αναφέρουμε αναλυτικότερα σε επόμενα μαθήματα.

Αυτά για το εισαγωγικό μάθημα ελπίζω να μην σας κούρασα θα τα πούμε στο επόμενο μάθημα  όπου θα δούμε το Περιβάλλον ανάπτυξης  του Arduino.

Περλάτ Κοτσιάι

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.