Συνάντηση Ομάδας Ρομποτικής

Το Σάββατο 23-2-2018, στις 17:45, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της Ομάδας Ρομποτικής. Το θέμα της συνάντησης θα είναι ο αισθητήρας υπερήχων HC-SR04, o οποίος θα λειτουργεί συνδεδεμένος με το Arduino Uno.

Το ζητούμενο της προηγούμενης συνάντησης ήταν να υλοποιηθεί project στο οποίο ένας κινητήρας θα περιστρέφεται συνεχώς και όταν ο αισθητήρας αντιληφθεί μπροστά του, σε μία απόσταση της τάξης των 5cm ένα εμπόδιο, τότε ο κινητήρας να περιστρέφεται με αντίθετη φορά.

Σας περιμένουμε λοιπόν αύριο από κοντά.

Οι συντονιστές

Σινάτκας Γιάννης

Φωτιάδης Δημήτρης

Αγγελής Στέλιος

2o project της Ομάδας Ρομποτικής

Την Κυριακή 21-1-2018 και ώρα 17:00, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της Ομάδας Ρομποτικής, στο εργαστήριο Γ3. Το project που έχουν να φέρουν σε πέρας οι φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα, έχει να κάνει με την υλοποίηση ενός ρολογιού, με δείκτες ώρας, λεπτού και δευτερολέπτου, οι οποίοι θα μετακινούνται με τη χρήση 3 σερβοκινητήρων αντίστοιχα, σε πλατφόρμα Arduino. Η υλοποίηση θα προσομοιωθεί όπως και τις προηγούμενες φορές, είτε με το πρόγραμμα SimulIDE, είτε με το Proteus. O ρυθμός περιστροφής του κάθε κινητήρα θα ρυθμίζεται με βάση το εσωτερικό ρολόι χρονισμού του Arduino.

Να τονιστεί για ακόμα μία φορά πως η ομάδα είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε φοιτητή επιθυμεί να ασχοληθεί με τον συναρπαστικό κόσμο της ρομποτικής, και ανά πάσα στιγμή μπορεί όποιος φοιτητής επιθυμεί να ενσωματωθεί στην ομάδα.

Σας περιμένουμε λοιπόν στην επόμενή μας συνάντηση.

Φωτιάδης Δημήτρης

Σινάτκας Γιάννης

Αγγελής Στέλιος

Νέα συνάντηση Ομάδας Ρομποτικής

Η Ομάδα θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη της συνάντηση, την πρώτη για το 2018, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, στις 17:00, στο εργαστήριο της Ομάδας. Τα μέλη της Ομάδας θα ασχοληθούν και πάλι με ένα νέο project, τα πλαίσια εξοικίωσης με την πλατφόρμα του Arduino. Το τρέχoν project υλοποιείται με το παρακάτω κύκλωμα:

Με το πάτημα του κουμπιού στην επάνω αριστερά γωνία, ένα λογικό “1” λαμβάνεται από το pin 3 του Arduino. Τότε, το φανάρι μας θα πρέπει να ανάβει μονίμως κόκκινο. Μόλις αφήνεται το κουμπί, τότε ένα λογικό “0” θα λαμβάνεται από το pin 3 και το φανάρι θα έχει την φυσιολογική, προδιαγεγραμμένη λειτουργία του.

Η λειτουργία αυτή του φαναριού που ανάβει μονίμως κόκκινο όταν πατιέται ένα κουμπί μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι με τη χρήση διακοπών (interrupts), τεχνική που αξίζει να δουν και να μελετήσουν τα νέα μέλη της Ομάδας.

 

Έναρξη συναντήσεων ομάδας Ρομποτικής

Η ομάδα Ρομποτικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε και πάλι τις συναντήσεις της. Με μεγάλη προσέλευση (πάνω από 20) φοιτητών, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ανανεωμένης ομάδας. Οι φοιτητές του τμήματος, με την υποστήριξη των καθητητών κ. Σινάτκα και κ. Φωτιάδη, καθώς και του Ε.Τ.Ε.Π. του τμήματος κ. Αγγελή, έθεσε τις βάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των φοιτητών κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ. στο εργαστήριο Γ2, στο κάτω κτίριο.

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17-12-2017, στις 5 μ.μ. και πάλι, και τα μέλη της ομάδας, αφότου έχουν γνωρίσει διάφορες πλατφόρμες προσομοίωσης από τους κ. Φωτιάδη και κ. Αγγελή την Κυριακή 10-12-2017, θα παρουσιάσουν το πρώτο project τους σε πλατφόρμα Arduino, το οποίο θα είναι η υλοποίηση ενός συστήματος προσομοίωσης φαναριών για έλεγχο της κυκλοφορίας (πράσινο, κόκκινο και πορτοκαλί). Η προσομοίωση θα γίνει είτε με τη χρήση του προγράμματος Proteus, είτε με το SimulIDE. Το πράσινο και το κόκκινο θα πρέπει να ανάβουν για 2 δευτερόλεπτα, ενώ το πορτοκαλί για 1 δευτερόλεπτο. Αντί για φανάρια θα χρησιμοποιηθούν Led.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, και η υποστηρικτική ομάδα με αγωνία περιμένει τις υλοποιήσεις των μελών της ομάδας, στην τελευταία συνάντηση της χρονιάς.

Η ομάδα είναι ανοικτή για οποιονδήποτε φοιτητή ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, ανά πάσα στιγμή. Οι φοιτητές μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία είτε με τον κ. Σινάτκα (sinatkas@kastoria.teiwm.gr) είτε με τον κ. Φωτιάδη (d.fotiadis@kastoria.teiwm.gr) είτε με τον κ. Αγγελή (s.aggelis@kastoria.teiwm.gr), προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για την ομάδα, τις δραστηριότητές της και τον τρόπο που μπορεί να συμμετάσχει.

Η ομάδα ρομποτικής στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στην Καβάλα

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (i2fest 2016www.i2fest.gr ) που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από 7 έως 15 Οκτωβρίου 2016. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Η ομάδα ρομποτικής στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στην Καβάλα”

Arduino Day 2016

Arduino day 2016 Banner

Tο IEEE Student Branch Western Macedonia University of Applied Sciences, Kastoria διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά το Arduino Day σε συνεργασία με την Kastoria Robotics (Ρομποτική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.) και το Kastoria Linux Society. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Arduino Day 2016”

Έναρξη συναντήσεων Kastoria Robotics

Η ρομποτική ομάδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Καστοριά σας προσκαλεί την Πέμπτη 3 Μαρτίου στην παρουσίαση της ομάδας, γνωριμία με τις δραστηριότητες μας Συνεχίστε την ανάγνωση του “Έναρξη συναντήσεων Kastoria Robotics”