Διαδραστική Επικοινωνία(Θ)

Μιχαήλ Βρίγκας

Περιγραφή

Το μάθημα επικεντρώνεται στην επίδραση των νέων τεχνολογιών στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αποτελεσματική σχεδίαση διαδραστικών εφαρμογών μέσα από τις αρχές της επιστήμης της Επικοινωνίας Ανθρώπου – Υπολογιστή. Το αντικείμενο του μαθήματος καλύπτει μια διεπιστημονική περιοχή που ασχολείται με την σχεδίαση, αξιολόγηση και υλοποίηση διαδραστικών συστημάτων σε συνδυασμό με την μελέτη της επίδρασης διαφόρων κοινωνικών, γνωσιακών και άλλων φαινομένων και συνδέεται με θεωρίες που προέρχονται από την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη της αντίληψης με στόχο την σχεδίαση αποτελεσματικών διαδραστικών εφαρμογών. Δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να εξετάσουν θέματα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή που επηρεάζουν την σχεδίαση διαδραστικών εφαρμογών. Το εργαστήριο του μαθήματος εστιάζει σε προχωρημένα θέματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης ιστοσελίδων και διαδραστικού περιεχομένου για το διαδίκτυο.

Περισσότερα  
Κωδικός: DMC197
Κατηγορία: Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας » Προπτυχιακό

Θεματικές Ενότητες

Το μάθημα εξετάζεται με γραπτές εξετάσεις.

Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει τις διαλέξεις που είναι ανεβασμένες στην ηλεκτρονική τάξη στο φάκελο με τα έγγραφα.

 Επιλογές Συγγραμμάτων:

  1. Βιβλίο [12279101]: ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ: ΑΡΧΕΣ, ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΣΗΣ Λεπτομέρειες
  2. Βιβλίο [12304]: Επικοινωνία ανθρώπου - υπολογιστή, 3ή Έκδοση, Dix Alan J.,Finlay Janet E.,Abowd Gregory D.,Beale Russell Λεπτομέρειες
  3. Βιβλίο [59357418]: Σχεδίαση Διαδραστικότητας, 4η Έκδοση, Preece Jennifer, Rogers Yvonne, Sharp Helen Λεπτομέρειες

Πρόσθετο Διδακτικό Υλικό:

  1. Βιβλίο [320310]: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΒΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ (2016) Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή, Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα - Αποθετήριο "Κάλλιπος" Λεπτομέρειες

Ενδεικτικά η εβδομαδιαία ύλη του μαθήματος αναλύεται παρακάτω ως εξής:

Εβδομάδα 1: Εισαγωγή στη διαδραστική επικοινωνία και σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων.

Εβδομάδα 2: Διαδραστική Επικοινωνία – Ο υπολογιστής. Συσκευές εισόδου εξόδου, συσκευές δεικτοδότησης και σχεδίασης, συσκευές κειμένου, συσκευές απεικόνισης.

Εβδομάδα 3: Εισαγωγή στην εικονική πραγματικότητα και στην 3Δ αλληλεπίδραση. Συσκευές φυσικού ελέγχου και αισθητήρες, μνήμη και εκτύπωση.

Εβδομάδα 4: Το μοντέλο του ανθρώπου – αισθητήρια αντίληψη και προσοχή. Οπτική αντίληψη και η γνωστική λειτουργία της προσοχής.

Εβδομάδα 5: Μοντέλο Ανθρώπινου Επεξεργαστή, GOMS, Νόμος Fitts, Νόμος Hick Hyman.

Εβδομάδα 6: Μοντέλο πληκτρολογήσεων, γνωστικές αρχιτεκτονικές, νοητικά μοντέλα συσκευών.

Εβδομάδα 7: Κοινωνικά μοντέλα αλληλεπίδρασης και μέθοδοι ανάλυσης γνωσιακών συστημάτων.

Εβδομάδα 8: Σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων (μέρος 1). Το άνθρωπο-κεντρικό μοντέλο σχεδίασης, μεθοδολογίες και εργαλεία σχεδιασμού και αξιολόγησης.

Εβδομάδα 9: Σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων (μέρος 2). Τεχνικές ανάλυσης χρηστών και εργασιών. Παρατήρηση χρηστών, συνεργατική αξιολόγηση, συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια.

Εβδομάδα 10: Αρχές και κανόνες διαδραστικής επικοινωνίας: Εισαγωγή και επισκόπηση. Οδηγίες/κανόνες σχεδίασης.

Εβδομάδα 11: Προδιαγραφές ευχρηστίας: Στόχοι και παράμετροι ευχρηστίας. Αξιολόγηση διαδραστικών συστημάτων και σύγκριση μεταξύ εναλλακτικών επιλογών.

Εβδομάδα 12: Αξιολόγηση διαδραστικών συστημάτων (μέρος 1). Κατηγοριοποίηση μεθόδων και δεδομένων αξιολόγησης ευχρηστίας/εμπειρίας χρήστη.

Εβδομάδα 13: Αξιολόγηση διαδραστικών συστημάτων. (μέρος 2). Πειραματικές μέθοδοι αξιολόγησης ευχρηστίας/εμπειρίας χρήστη. Σύνταξη έκθεσης ευχρηστίας.

 

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε την εβδομαδιαία ύλη του μαθήματος στον κατάλογο έγγραφα σε μορφή pdf στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Ημερολόγιο